Ketsogian_SlideshowBG
... από τις καλύτερες ποικιλίες καφέ...
... ένα εξαιρετικό χαρμάνι...
mpriki
agkili_EMEIS_left

Εμείς

agkili_EMEIS_right

Μένοντας πιστοί στην παράδοση του ελληνικού καφέ,
αναζητούμε το ξεχωριστό άρωμα και δημιουργούμε
ευωδιαστά χαρμάνια δοκιμάζοντας ποικίλες γεύσεις. Η
τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ αποτελεί τον
για εμάς, που φυλάξαμε για εσάς μέσα στη
συσκευασία που κρατάτε στο χέρι σας. Καλείστε να τον
ανακαλύψετε και να τον απολαύσετε.

Ένα αχνιστό φλυτζάνι καφέ είναι ο ταιριαστός
συνοδοιπόρος, για τις μοναχικές ή τις συντροφικές στιγμές
της ημέρας.

Άλλωστε, ένα χαρμάνι είναι η ζωή μας!

kadro_No1_kosmoskafe
tampela_o_kafes

Κάπου στην Αβησσυνία λοιπόν ή κάπου στην εγγύς Ανατολή, γύρω στη Μόκα ή στο οροπέδιο Χαράρ με μια φελάχα, τη Γιουλαλάμ ή τη Σεχραζάτ του Χαρούν Ελ Ρασίντ, με τον Μπαλντασάρ Αμπίμπα τον μονοφυσίτη καλόγερο ή τον Σουλεϊμάν τον αγωγιάτη του καραβανιού που τράβαγε για το προσκύνημα στη Μέκκα κι είδε στον ύπνο του το τζίνι να του δίνει κάποια φύλλα από ένα παράξενο φυτό που τα μάσαγες και έπαιρνες δύναμη. Κάπου εκεί λένε τα παραμύθια της Ανατολής και οι ιστορίες των καρπών της γης ανακαλύφθηκε ο καφές.
Πιο σωστά το ΚΑΒΑΧ. Αυτή είναι η επίσημη ονομασία. Καβάχ, που σημαίνει σε μια παλιά Αβησσινιακή διάλεκτο: Διέγερση. Ο μύθος - ο πιο διαδεδομένος μύθος - με όλες τις παραλλαγές θέλει πατρίδα του καφέ ένα οροπέδιο της Αβυσσινίας. Ούτε αυτό είναι απίθανο. Αντίθετα είναι το πιο πιθανό. Ακόμα και σήμερα στη περιοχή Χαράρ ευδοκιμεί μια από τις καλύτερες ποικιλίες καφέ.

Τι σημασία έχει όμως αν είναι εκεί ή αλλού η πατρίδα του καφέ; Οι μύθοι δεν έχουν ανάγκη τεκμηρίωσης. Αρκεί γι’ αυτούς να είναι ελκυστικοί και κάπως πειστικοί. Από την Αβησσυνία ο καφές μεταφέρθηκε γρήγορα στην Αραβία και κυρίως στην περιοχή της Υεμένης, όπου όμως η παραγωγή παρέμενε σταθερή, σε μικρές ποσότητες, αλλά σε μια θαυμάσια ποιότητα που μέχρι και σήμερα παραμένει από τις πρώτες. Είναι ο γνωστός ή μάλλον ήταν ο καφές ΜΟΚΑ. Σήμερα κυκλοφορούν καφέδες τύπου ΜΟΚΑ που παράγονται στην Αιθιοπία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ταχύτατη η εξάπλωση του καφέ στις χώρες της Μέσης και της εγγύς Ανατολής, όπου έγινε το δημοφιλές ρόφημα του λαού αλλά και των αρχόντων. Φυσικό ήταν ένα τόσο δημοφιλές ρόφημα να μπει γρήγορα και στη ζωή της Δύσης. Δράστης αυτής της... μετακόμισης ήταν ο Σουλεϊμάν Αγά, πρεσβευτής της Υψηλής Πύλης στο Παρίσι, που έφερε δώρο στον Λουδιβίκο ΙΔ! Μια ποσότητα καφέ, σαν έκφραση της εκτίμησης του πολυχρονεμένου Σουλτάνου στο Γάλλο μονάρχη.

Έτσι ο καφές άρχισε τη καριέρα του στο Παρίσι. Εκεί ο Σουλεϊμάν δίνει μια λαμπρή δεξίωση σ’ ένα σκηνικό που θύμιζε Ανατολή. Με χαμηλά τραπεζάκια, με μαξιλάρια, πάνω σε Περσικά χαλιά και βαριές κουρτίνες, σερβίρει μέσα σε επίχρυσα μικρά κύπελα το νέο ρόφημα. Το Καβάχ ή κάουα ή καφέ!

sacks image #1 sacks image #1

Αποτέλεσμα: όλη η αυλή έμεινε ξάγρυπνη δύο νύχτες. Ο καφές θριάμβευσε καταλυτικά. Ωστόσο η μαντάμ Σεβινιέ η οποία εθερείτο ο πρωτοπόρος κα΄θε νέας ιδέας και μόδας, πίνοντάς τον έκανε ένα μορφασμό για το πικρό ποτό που έπινε. Αυτό έκανε τον Σουλεϊμάν να ρίξει δυο κουταλιές ζάχαρη στο φλιτζάνι της. Έτσι γεννήθηκε ο βαρύς γλυκός που κάνει ακόαμα και σήμε αρα λαμπρή καριέρα, στα καφενεία, στα σπίτια, στα γραφεία, παντού οόπου συναντιούνται οι άνθρωποι.
Φυσικά πέρα από τις Φυτείες της Αβησσυνίας υπάρχουν ένα σωρό χώρες που παράγου καφέ σε μεγάλες ποσότητες. Αξίζει πάντως για την ιστορία να αναφερθεί ότι η διάδοσή του άρχισε από την Μαρτινίκα όπου τη μεταφορά του την έκανε ένα αξιωματικός του ναυτικού, ο Γκάμπριελ ντε Κλιέ που μετέφερε δυο δεντρίλια καφέ και κατάφερε να πείσει τους ιθαγενείς να καλλιεργήσουν το είδος.
Λίγα χρόνια μετά, το νησί ήταν γεμάτο από τους θάμνους – καφεόδεντρα. Από εκεί είναι που μεταφέρθηκε στην Κεντρική Αμερική όπου οι ιδεώδεις συνθήκες - κλίμα υγρό, ζεστό, συγχρόνως έδαφος αμμώδες – το έκαναν να αναπτυχθεί ταχύτατα και να πολιτογραφηθεί σχεδόν σαν γνήσιο τέκνο της.
Ωστόσο χρειάζεται εδώ να διευκρινίσουμε το ότι εισάγουμε κυρίως Βραζιλιάνικους καφέδες δεν σημαίνει ότι είναι και οι καλύτεροι στο είδος. Απλώς, ο Έλληνας καταναλωτής έχει εθιστεί στη γεύση του Βραζιλιάνικου καφέ. Έχει διαμορφώσει τα γευστικά του γούστα στην ιδιάζουσα γεύση και άρωμά του. Μόλις τα τελευταία χρόνια η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και ο συναγελασμός με τη ... καφεμανία των Ευρωπαίων δημιούργησε πιο εκλεπτυσμένα γούστα και προκάλεσε την εισαγωγή διαφορετικών ποικιλιών καφέ από χώρες όπως η κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κένυα, το Μεξικό δημιουργόντας στην πρόσμιξη - γνωστό ως χαρμάνι – νέες γεύσεις με πιο φίνο άρωμα...

Πηγή: «Βαρύς – γλυκός σε χοντρό φλυτζάνι».
Σταύρου Ν. Ιντζεγιάννη.

kadro_No2_sesoula
tampela_proionta_kai_yphresies
category1_istoria

Υπηρεσίες

Μένοντας πιστοί στην παράδοση του
ελληνικού καφέ, αναζητούμε το
ξεχωριστό άρωμα και δημιουργούμε
ευωδιαστά χαρμάνια δοκιμάζοντας
ποικίλες γεύσεις. Η τέχνη παρασκευής
του ελληνικού καφέ αποτελεί τον
θησαυρό μας, που φυλάξαμε για εσάς
μέσα στη συσκευασία που κρατάτε στο
συσκευασία που κρατάτε στο
χέρι σας. Καλείστε να τον ανακαλύψετε
και να τον απολαύσετε.

(περισσότερα)

category2_poikilies

Προϊόντα

Μένοντας πιστοί στην παράδοση του
ελληνικού καφέ, αναζητούμε το
ξεχωριστό άρωμα και δημιουργούμε
ευωδιαστά χαρμάνια δοκιμάζοντας
ποικίλες γεύσεις. Η τέχνη παρασκευής
του ελληνικού καφέ αποτελεί τον
θησαυρό μας.

(περισσότερα)

FB YT TW
ketsogian_logo_bottom